|
Volkstuin vereniging "De Vrije Tuinder" Dordrecht
Wat is compost ? Compost is een donkerbruin tot zwart, kruimelig product dat bestaat uit plantaardige resten (selectief ingezamelde groenten, fruitschillen, grasmaaisel, bladeren, snoeihout) die door micro-organismen bijna tot humus worden afgebroken. Composteren is te vergelijken met wat in het bos gebeurt als afgevallen bladeren, twijgjes en dode planten zich omvormen tot donkerbruine bosgrond. Compost ruikt ook enigszins naar bosgrond. Het is het resultaat van het composteringsproces. Het is een humus product dat organismen bevat en gemineraliseerde elementen die voedsel zijn voor planten. Compost is 100 % natuurlijk.
Composteren is waarschijnlijk een van de oudste natuurlijke recyclingprocessen. Dit van nature traag verlopende proces kan versneld worden door het optimaliseren van bepaalde omstandigheden. De hoeveelheden zuurstof en water beïnvloeden elk de microbiële activiteit. Compostering vindt plaats door activiteit van bacterieèn en schimmels, die van nature al op het organisch materiaal aanwezig zijn. Zij breken het materiaal af en gebruiken de afbraakproducten voor hun eigen levensprocessen. Bij dit afbraakproces gebruiken ze zuurstof en ontstaat er kooldioxide, water en warmte. Compostering is gecontroleerd verteren. De composteerder zorgt dat de compostering zo goed mogelijk kan verlopen. Daarvoor moet hij zorgen voor:
Compost bevat veel organische stof en verbetert de bodemstructuur, levert voeding en organisch materiaal. Compost wordt gebruikt in de land- en tuinbouw door vermenging met, of bestrooiing van, de bovenlaag van de bodem.
Wat wel, en wat niet ?
Keukenafval
Paardenmest / Koeienmest Paardenmest / koeienmest kunnen worden gebruikt om het composteringsproces te bespoedigen. De mesthoop wordt heet waardoor het proces sneller verloopt. Nadeel is wel dat hier onkruidzaden in voor kunnen komen.
Let op: Men moet gecomposteerde paardenmest goed verdunnen met grond voor gebruik anders verbranden de wortels van jonge plantjes.
Composteringsperiode 2 jaar Maak 2 mesthopen aan; een 1-jarige en een 2-jarige hoop. In het voorjaar gebruik je de 2-jarige hoop om je grond te bemesten. De 1-jarige hoop stort je daarna om in de lege bak. Het voordeel hiervan is dat de nieuwe hoop weer goed belucht wordt. Nieuw afval in het komende jaar stort je weer in de 1-jarige bak.
Op deze wijze verkrijg je echte goede compost en weinig slecht verteerd materiaal.
|
Laatste site update: 25 Mei 2024
Reglementen update Wilt U een Tuin Huren?Wij werken alleen nog maar met een wachtlijst voor de verhuur van tuinen. Dit aangezien wij het gehele jaar een volle bezetting hebben. De meeste tuinen gaan over in de maanden september - november. U moet zich dus echt inschrijven om een kans te maken bij het vrijkomen van tuinen. U schrijft zich in via onderstaande link |